Hyvä elämä

Mistä hyvä elämä ihmisellä koostuu ja miten oma talous siihen voi mitenkään liittyä?

Rahan psykologia

Tutustu syihin siitä miten ja miksi sinä ja minä toimimme tässä maailmassa kuten toimimme.

Säästäminen

Opit miten Suomen korkeiden hintojen ja verojen keskellä säästetään selvää rahaa?

Säästövinkit

Parhaat säästövinkit ja keinot siihen miten saat ne toimimaan helposti ja tehokkaasti.

Sijoittaminen

Näillä neuvoilla ja pohdinnoilla pääset lähemmäksi taloudellisia tavoitteitasi.

Etusivu » Säästövinkit

Leikkaa hiukset kotivoimin

Kirjoittajana 8 kommenttia
Jaa kavereille

Kotiparturointi kannattaa rahallisesti, mutta kärsivällisyyttä vaaditaanNyt liikumme riskaabelilla alueella. Parturointi on nimittäin asia, jonka kanssa on paha lähteä leikkimään. Moni kaihtaakin ideaa kotiparturoinnista enemmän kuin ruttoa.

Varovainen suhtautuminen hiusten leikkuuseen on erittäin ymmärrettävää, sillä tuo kuontalo pään päällä on aika suuri määrittävä tekijä siinä miltä lopuksi näytämme. Jos jokin menee sen hoidossa vikaan, ovat todisteet kaikkien nähtävissä noin kuukaudesta puoleen vuoteen riippuen hiusten pituudesta. Juuri tästä syystä kovinkaan moni ei lähde testailemaan pehkonsa leikkaamista kotivoimin.

Riskeistä huolimatta se kuitenkin kannattaa. Perusleikkaus on myös erittäin helppo oppia tekemään, eikä se luuloista huolimatta vaadi parturin koulutusta.

Omaa taustaa

Omalla kohdallani hiustenleikkaus kotivoimin toimii siksi, että isukkini oli nuoruudessaan jokseenkin paljon tekemisissä partureiden kanssa… tai noh, parturioppilaiden kanssa, jossa hän hiusmallina toimiessaan sai myös epävirallista opetusta aiheesta. Lisää kokemusta tuli YK-tehtävistä, jossa sivubisneksenä, muiden toimien ohella hän muotoili sotilaiden päitä uuteen uskoon.

Tästä johtuen minun päätäni on keritty kotona jo vuodesta 1981 lähtien. Lapsena tämä jokakuinen operaatio oli tuskaa ja koin sen Geneven sopimuksen vastaisena kidutuksena, koska parturiliina (se päälle laitettava) oli kuin piikkityyny täynnä hiuksia, jotka olivat uppoutuneet kankaan huokosiin pistelemään parturin uhria. Hiushan pistää kuin neula kun se oikeassa kulmassa iskee ja on riittävän lyhyt, kokeilkaa. En ymmärrä miksi sitä liinaa ei koskaan voinut vaihtaa, kun sileitäkin vaihtoehtoja oli tarjolla! Moving on.

Pääsin kuitenkin vielä teini-ikäisenä kostamaan kaiken tämän, kun iskä keksi että minähän voin vastavuoroisesti kyniä hänen päänsä. Se oli rohkea ja riskinen veto ja ensimmäiset kerrat hän saikin kunnolla kyytiä. Eniten hikikarpaloita uhrilleni tuotti se kun aloin yhtäkkiä hysteerisesti nauramaan kesken operaation. Tietenkin hän luuli, että jotain oli mennyt vikaan (ei koskaan mennyt). Saan näitä kohtauksia aika ajoin edelleenkin.

Ensimmäiset leikkaukset olivatkin lähes kuin Picasson tauluista, eli siis mestariteoksia. Opastuksella asiassa edettiin varsin nopeasti oikeaan suuntaan, eikä oikean muodon hakeminen ollut enää parin kerran jälkeen kovinkaan vaikeaa. Nyt noin viidentoista satunnaisen parturirointivuoden jälkeen on se todettava omakohtaisesti, että ei esimerkiksi miehen perusleikkaus ole ollenkaan vaikea, kunhan omaa edes hieman taiteellista silmää ja hahmotuskykyä, eikä turhia kiirehdi.

Vaatiiko kotileikkaus kuitenkaan tällaista taustaa? Ei missään nimessä! Ainoa mitä se vaatii, on järkeilyä, kärsivällisyyttä ja kolmiulotteista hahmottamiskykyä; ellei vedä päätä kokonaan kaliksi, jolloin ainoa vaatimus on hyvä leikkuri.

Hommassa oppii tyydyttäväksi jo parin kerran jälkeen. Jos omaa tarvittavaa kyvykkyyttä jo valmiiksi, niin lähinnä muutosta tulee vain leikkausnopeuteen, ei niinkään jälkeen.

Säästö vuodessa: noin 300 euroa. Leikkaan tätä nykyä omat hiukseni kokonaan, joten en ole enää millään tavalla sidoksissa tähään palvelumuotoon. Tulos on helpompi, nopeampi ja yllättäen myös parempi, kuin varta vasten parturille mennessä. Tämä yllätti kaikkein eniten sen jälkeen kun pääsin hommasta jyvälle.

Kotiparturointi on välineurheilua

Kotiparturoinnin kulmakiviä ovat:

Hyvä leikkuukone, joka oikeasti pystyy leikkaamaan paksuakin niskavillaa eikä hyydy kesken kaiken. Alla on pari esimerkkiä vehkeistä, joilla homma hoituu. Ei varmaan yllätä, että kaikkein halvimpiin kotiparturilaitteisiin ei pidä koskea, sillä niillä on erittäin vaikea ylipäätään leikata. Hyvän leikkuukoneen tunnistaa yleensä verrattain suuresta painosta kokoon nähden. Tällöin moottori on todennäköisesti varsin voimakas. Oma koneeni on Remingtonin noin 70 euron malli

 • Osta kone, jossa on titaanipäällysteiset terät. Tällöin tylsymistä ei juuri tapahdu
 • Pidä huoli, että koneessa on riittävästi säätövaraa. Kätevimpiä ovat irrotettavat leikkuuaihiot

Sakset. Sitä luulisi, että kotiparturoinnissa riittää pelkkä trimmeri, mutta tämä pitää paikkansa vain kaikkein yksinkertaisimpiin siilitukkaleikkauksiin. Esimerkiksi naisten kampausten latvojen trimmausta on paha tehdä millään muulla kuin saksilla. Toisaalta myös miesten parturoinnissa päälaen hiukset tasoittuvat helpoimmin saksilla. Huono valinta hommaan ovat isot kotitaloussakset. Suosittelen mahdollisimman käteenistuvia ja sirorakenteisia, mutta silti hyvillä terillä varustettuja saksia. Jälleen, älä sekaannu kaikkein halvimpaan kamaan, muuten tulee itku.

Hairstoresta saa tilata myös ammattilaissaksia, mutta tuskinpa kovin moni siihen ryhtyy, koska ne maksavat noin 50 – 100 euroa kappaleelta. Mainittava on, että esimerkiksi meidän kotileikkauksemme tapahtuu ammattilaissaksien avustamana. Ne ovat erittäin pitkäikäiset ja tuntuma leikkaamiseen on omanlaisensa.

Aivan yhtä toimivat sakset löytyvät esimerkiksi VapaaValinnasta. Hanki suorat- sekä harvennussakset.

– Antistaattinen kampa. Tämä ei tule monilla mieleen, mutta vääränlainen kampa saa hiukset sojottamaan sinne tänne staattisella sähköllä varattuna. Tarvitset siis antistaattisen kamman parturointia varten. Hairstore myy niitäkin (kuten varmaan suurin osa tavarataloistakin). Ei ole kallis hankinta; 1 – 3 euroa.

Voitko sinä leikata hiuksia kotona?

Jokainen voi aloittaa kotikutoisen parturoinnin, mutta se tosiasia melkeinpä kaikkien on hyväksyttävä, että jälki ja muoto eivät ensimmäisillä kerroilla välttämättä ole sitä mitä aluksi luulisi, koska hiuksilla tahtoo olla vähän ”oma mieli” sen suhteen miten ne käyttäytyvät. Kun kotiparturointia lähtee harrastamaan, kannattaa siis tavoitteet olla kohtuullisen matalalla ja muistaa, että mitään prinsessakampauksia ei nyt olla tekemässä vaan Hiuksia leikatessa on syytä pitää jalat maassa ja hyväksyä oma taitotaso”ylläpitoleikkauksia”.

Lähinnä suosittelen ainakin aluksi leikkaamaan lasten hiuksia, miesten lyhyitä kampauksia ja ehkä naisten (ja miesten) pitkien hiusten latvojen lyhentämistä. Jos ei muuta, niin näin saavutat ainakin pari kuukautta lisää ”oikeiden” parturikäyntien välille.

Miesten hiusten leikkaamisen onnistumisen todennäköisyyttä lisäät huomattavasti hankkimalla kunnon sähköisen trimmerin. Ylempänä olenkin jo linkittänyt pari vehjettä, joilla saat todennäköisesti kohtuullista jälkeä aikaan. Kun leikkaat muista, että aina voit leikata lisää, mutta jo leikattuja hiuksia ei saa liimattua takaisin.

Lasten hiusten leikkaaminen

Allaolevassa esimerkissä lapsella on lyhyehkö tukka, mutta kuitenkin sen verran pitkä, että sen kanssa on vaikea mennä vikaan. Katso video tarkkaan sen osalta miten nainen hiuksia leikkaa. Ei mikään ammattilainen ja saksissakin on toivomisen varaa, mutta hänellä on oikea ote asiaan ja tekee leikkaamisesta mukavan yksinkertaista.

Miehen hiusten perusleikkaus

Video on vähän nopeatahtinen, mutta useampaan kertaan katsomalla se idea tulee kyllä esiin. Jos ei tule, niin YouTube on pullollaan vastaavia videoita.

Jaa kavereille

8 kommenttia »

 • Teemu kirjoitti:

  Moi,

  Ostin halvan parturointi koneen, eli ensimmäisen tukan leikkuun jälkeen kone tienasi itsensä takaisin. Annoin koneen rouvalle vinkillä, leikkaa sellainen että kehtaat liikkua kanssani kaupungilla (viittaus tukkaan). Tuon jälkeen en ole käynyt parturilla. Suosittelen lapsille ja lyhyttä tukkaa pitäville miehille.
  -Teemu

 • euronvenyttaja kirjoitti:

  Olen päätynyt todennäköisesti toisiksi halvimpaan vaihtoehtoon, eli leikkauttamaan hiukset ammattikoulun kampaamossa. Ikinä ei ole tarvinnut pettyä lopputulokseen ja hinta on yleinsä jossain viiden euron paikkeilla per kerta.

 • tjooh kirjoitti:

  Parturin kilpailuttamalla voe säästää kans. Nyrkkisääntönä sellainen, että mitä lähempänä keskustaa/hienompi mökki sitä korkeammat hinnat..

 • JohannaH kirjoitti:

  Parturin kilpailuttaminen oli omalla kohdallani ainakin viimeksi huono idea: maksoi kyllä joo vähemmän kuin aiemmin (30 euroa vs. n. 45 euroa) mutta jälki oli niin huonoa, että kaduttaa vielä nyt puolen vuoden jälkeenkin! Ja kyseessä oli mielestäni ihan perusjuttu eli otsa- ja takahiusten lyhentäminen ja lievä kerrostaminen. Tämä tosin ei ole mikään lopullinen totuus kilpailuttamisesta, koska varmasti se voi muilla toimia – itselläni vaan on kaikenlaisia erikoistoiveita hiuslaadun takia, joten halvimmat paikat kierrän taas kaukaa.

  Tosin, minulla on jo asiaan ratkaisu! Palaan siihen vanhaan toimintatapaani, eli leikkaan hiukset itse! Olen säästänyt satoja euroja sillä, että lyhennän pitkien hiusteni latvat itse (onnistuu tosiaan ihan oikeasti itsekin harjoituksella ja peilin avulla). Otsahiusten lyhentäminen itse on myös helppoa mutta paksu tukkani vaatisi aika ajoin ohentamista, ja sen opettelu taas varmaankin ohennussaksia. Paras ratkaisu on kasvattaa pitkät otsahiukset takaisin, jolloin saan helposti itse ylläpidettävän hiuskuontalon. Otsahiukset olen monesti jopa leikannut itse paremmiksi kuin kampaaja koskaan osasi – ts. ainakin kampaajan tuloksen on ollut oltava tosi hyvä, että se on mielestäni ollut hintansa arvoinen.

  Onnistuu halvat hiusasiat siis naisillakin, enkä edes mielestäni näytä miltään peikkikseltä :B

 • smiley kirjoitti:

  voisko tänne tulla video kerrostetun otsatukan tekemisestä??

 • Anemone kirjoitti:

  Olen 12 vuotta itse hoitanut tukan leikkuun ym jutut, värjäykset. Olen itse myös harjoitellut leikkaamaan muiden hiuksia ja värjäämään sekä tekemään raitoja. Joskus halusin aivan punaisen tukan, luonnostaan minulla on mustat. Keksin parhaan keinon saada punainen tukka ja pitää se :) kysyä voi lisää jos haluaa, kerron omat kokemukset ja vuosien kokeilut, parhaaksi koetut menetelmät ja aineet..

 • Suitza kirjoitti:

  Moi.
  Niin meidän suvussa äidin puolelta ollaan sukulaisten kesken leikattu toistemme hiuksia vuosia. Käytössä oli ollut parturisakset ja jonkinlaiset parturikoneet. Useimmiten äitini leikkasi lastensa ja veljensä hiukset, omalta isältään opittua. Joskus minäkin ukkelin hiuksia leikkaan… monen tunnin työ, kun on luonnonkiharat! Huh huh! Grouponista löydetään välillä edullisia leikkauksia, joten käytetään sitäkin.
  3 veljeäni leikkaavat edelleen hiuksiaan kotonaan hyvällä parturikoneella (muutaman vuoden välein joutuu hankkimaan uuden, 30 vuoden aikana ehkä 4 kertaa, mikäli muistan oikein isoveljeni kertovan viime koneen oston esittelyssä). Auttavat toisiaan, joskus itse, joskus kaverin avustuksella ja palkinnoksi kaverin pää ajellaan. Ehkei ihan puliksi, mutta kelvollinen kadulle. ;)

  Nuorena leikkasin usein itse, kun oli pitemmät hiukset. Värjäsin lähes aina itse. Nykyään taidan olla hieman laiska… väsynyt, ettei pysty keskittymään hiustenleikkuuseen, joten annan ammattilaisen leikata ja joskus värjätään (max 3 krt vuodessa). Omien lasten hiuksia leikataan itse. Kerran olivat kampaajalla ja tykkäsivät siitä enemmän kuin isi tai äiti leikkaa. :O

  Tämä neljäs sukupolvi leikkaa omia hiuksia, viimeksi juuri ennen joulupyhiä 5v:ani leikkasi otsa-päälaki yöllä, kuulemma oli niin kuuma että pakko oli leikata… askartelusaksilla. Kiireessä löytyi ystävän kautta joku, joka tasoitti tytön hiuksia.

  Sori, tuli pitkä tarina.
  Pitäkää hauskaa hiustenleikkuussa! :)

Jätä kommentti!

Jätä kommenttisi tai paluuviite omalta sivustoltasi. Voit myös tilata nämä kommentit RSS-syötteenä.

| Arthemia Premium theme by Colorlabs Project