Takki tyhjänä ja tarkoitus hukassa

You may also like...

20 Kommenttia

 1. L.A kirjoitti:

  Ensinäkin kiitos blogistasi ja kirjasta! Koin, että kirja antoi todella paljon juuri henkisesti ja sai miettimään omaa elämää ja tavoitteita. Kansanopistokurssi olisi mainio idea tai myös yhteistyötilaisuus osakesäästäjien keskusliiton kanssa juuri enemmän elämänfilosofisesta näkökulmasta.

  • Saituri kirjoitti:

   @L.A.: Kiitos siitä, että olet löytänyt tuotantoni! Hienoa kuulla, että se saa ajatuksia laukkaamaan ja positiivista muutosta aikaan. Kehittelen varmasti näitä mainitsemiasi hankkeita pidemmälle, ja pyrin saamaan molemmankaltaisiin foorumeihin toimivan sisällön. Siinä onkin haastetta hetkeksi aikaa.

 2. Teemu kirjoitti:

  tervehdys.
  En ole vielä lukenut kirjaasi, mutta hyvin luultavasti luen sen ennemmin tai myöhemmin.
  Oma rahankäyttöni on ei-säästävää, mutta kuitenkin joku tolkku siinäkin on. Välillä on satsattava tulevaisuuteen ja sen hyödyn näkee viivellä, tai sitten selvää hyötyä ei tavallaan erota kokonaistilanteesta, kuten esimerkiksi teveyteen liittyvät rahalliset panostukset.
  Kirjoitustylisi on mukaansatempaavaa, sitä on ilo lukea. Hyvin kirjoitettu jää paremmin päähän ja ehkäpä siitä elämään.
  Ehdottomasti hyvä idea on tuoda kirjan ydinsisältö eri forumeille. Radiopakinasarja, juuri tuo kansalaisopiston luento(sarja), sarjakuva?!, ja katukahvilan filosofointinurkkaus.
  Nyt kun olet käynyt mielen alhoissa suuren ponnistuksen jälkeen, hakemassa happea ajattelun maitohappoisille lihaksille, ja samalla ulkonaiset struktuurit ja rutiinit ovat pitänet ”kuoren” liikkeelä, voisit kirjoittaa pienen oppaan miten olla panikoimatta kun kaikki tuttuus häviää. Miten ymmärtää että tyhjyyden tunnekin menee ohi, se vain tuntuu niin pitkältä, kun taas rakkauden tunne menee paljon nopeammin ohi. Ajan kokeminen on subjektiivista.

  • Saituri kirjoitti:

   @Teemu: Jos kirjan hinta uutena hirvittää, niin nykyään sitä on myös käytettynä edullisesti kaupan, ja kirjastoissa sitä on myös hyvin tarjolla. Luulen, että kun viimein kaivat sen käsiisi, niin saat vähän lisää perspektiiviä juuri noihinkin pohdintoihin mitä tässä esität. Tietenkin kannattaa pysyä täälläkin kuulolla.

   Tuot mielenkiintoisia lisäideoita noihin aiemmin esittämiini ajatuksiin. Sarjakuvaa olen ajatustasolla itse asiassa myöskin hahmotellut, ja varmaan sen mielenkiinnosta jossakin vaiheessa toteutankin. Radiopakinasarja oli aivan uusi ja mielenkiintoinen ajatus! Sen voisi ehkä toteuttaa myös Podcast -muodossa, haastatteluita ja keskusteluita vääntäen. Laitetaan muistiin. Kahvilafilosofia on ulkomailla suosittua, mutta onko mitää hajua toimiiko Suomessa tuolla konseptilla mitään ryhmää?

   Mitä tuohon oppaaseen tulee, niin luonnostelen parhaillaan sisältömallia ja suuntaviivoja toiseen kirjaan, jossa tuo tulee ikään kuin kylkiäisenä ja luonnostaan otettua huomioon. Aika näyttää mihin tuon kanssa päädytään, mutta pitänee aikatauluttaa homma niin, että voisi tulevalle kustantajalle (jota siis ei vielä ole) tuottaa teoksen rungon.

 3. carita kirjoitti:

  Moi!!
  Olen lukenut jo vuosia blogiasi sekä olen kirjasi myös lukenut. Erittäin hyvää tekstiä ja kirja tulikin luettua aika nopeasti. Blogiasi seuranneena, sekä tarkkamarkkaa, kirja oli kertausta osittain, mutta kertaushan on opintojen äiti. Luulen että on aika pitkälti sinun ansiotasi, etten elele yli varojeni, vaan koitan säästää jos tiedän jotain tarvitsevani. Tsemppiä jatkoon ja koita nousta sieltä jumi tilasta, se on kauhean raskasta, tiedän kokemuksesta. Kiitos oikein paljon hyvistä teksteistä ja tiedosta jota olet tuottanut.

  • Saituri kirjoitti:

   @carita: Ihanaa kuulla, että hankkeeni on sinunkin kohdallasi saanut hyviä asioita aikaan! Ja kiitos tsempeistä. Kyllä tässä energiaa alkaa olla kertynyt varastoon sen verran, että johonkin se on purettava. On vain pidettävä huoli siitä, että ei mene överiksi, kuten helposti käy ideoiden lennellessä :D Toivottavasti pysyt lukijani myös jatkossa ja aktivoidut myös kommentoijana. Artikkelit tekevät oikeastaan vain silloin tehtävänsä kunnolla, kun ne herättävät lisäkeskustelua.

 4. JR kirjoitti:

  Hei,

  Loistavaa, että saimme taas lukea uuden blogikirjoituksen. Olenkin miettinyt ja odottanut, että mikset ole mitään päivittänyt. Kirjasi oli mainio ja se sai minut kiinnostumaan lukemaan lisää kirjoja ja aiheeseen liittyviä blogeja. Muistan, että luin kirjan kahdessa päivässä. Se on todellakin auttanut omaa talouden hallintaa. Kiitos siitä sinulle! Olen ojentanut kirjan monelle kaverille ja pyytänyt lukemaan ensimmäisen kappaleen. Lähes kaikki ovat halunneet tämän jälkeen lainata kirjan.

  Toivottovasti voidaan jatkossakin lukea sinun blogikirjoituksia hieman usemammin kuin viimisen puolen vuoden aikana. Tsemppiä uusiin projekteihin!

  • Saituri kirjoitti:

   @JR: Tässä on tosiaan tullut soudettua ja huovattua harmittavan paljon. Päivät venyvät viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Se ei johdu siitä, etteikö juttuja saisi sinällään tuotettua. On vain ollut puutetta siitä pohjimmaisesta syystä miksi niitä tekisi. Voi olla, että siihen on tullut muutos. Hatara sellainen, mutta mikäli artikkelissa kaavaillut suunnitelmat toteutuvat, säilyy sivustokin silloin hengissä luonnostaan.

   On myös järjettömän hienoa kuulla, että olet inspiroitunut muokkaamaan elämää näköiseksesi ja vielä saanut innostettua kavereitakin mukaan. Vielä kun kehität opittuja taitoja eteenpäin ja sovellat ajatusmaailmaa muuallekin elämääsi, alkaa ihmeellisiä asioita tapahtua :) Pysyhän kuulolla, ja osallistu tuleviin keskusteluihin sinäkin!

 5. LT kirjoitti:

  Luin kirjasi reilu vuosi sitten tuttavan suosituksesta ja sattumoisin Rikas isä, köyhä isä -kirjan jälkeen. Kirjat yhdessä motivoivat minut toimimaan, eli niillä oli ihan konkreettinen vaikutus. Arvostan suuresti suoraviivaista, kiertelemätöntä ja rehellistä kirjoitustyyliäsi, kiitos siitä!

  Hyviä neuvoja on helppo lukea, mutta vaikeampi soveltaa käytäntöön päivittäin. Sen vuoksi löytäisin ainakin itse käyttöä pienemmissä palasissa annosteltavalle tiedolle, kertaamiselle ja syventämiselle; se pitäisi asiaa esillä sopivasti. Blogi on tähän hyvä väline, mutta suosisin podcastia jos asiaa lyhyehköä postausta enemmän. Olen kuunnellut jonkin verran jenkkien podcasteja vähän samaankin aihepiiriin liittyen, mutta mieluummin kuuntelisin kotimaista. Jonkunlainen kokoelma käytännön vinkkejä ja taustalla olevaa elämänfilosofiaa, siitä olisi ainakin itselle hyötyä. Ehkä paino vielä enemmän tuolla filosofian puolella, motivaation kannalta on kuitenkin tärkeintä muistaa miksi. Luulisin, että podcast ei välttämättä ole kuitenkaan kovin hyvä formaatti yhteisön rakentamiseen.

  Ihan käytännön juttu blogin kommentointiin liittyen: se ei yleensä juolahda mielenkään, jos luen blogia puhelimella kuten yleensä. Puhelimen näppäimistöllä ei jaksa kovin kaksista kommenttia kirjoittaa eikä editointikaan ole helppoa. ”Hyvä juttu!” -kommentti ei tunnu mielekkäältä, jos muutakin sanottavaa olisi. En tiedä auttaisiko tähän se, että keskustelu tapahtuisi jollain muulla foorumilla, johon olisi helpompi palata kuin yksittäiseen blogikirjoitukseen. (Mikä blogi se olikaan? Luinko sen viime viikolla vai viime kuussa?)

 6. rahatloppu kirjoitti:

  Nyt on ukolla niin paljon pätäkkää ettei tarvi miettiä rahaa niin ei tule blogiinkaan kirjoteltua? Ja onko nyt ruvennu massit hupenee niin pitää alkaa taas miettimään asioita ja siinä sivussa tuottaa ajatuksia tekstiksi blogiin.

  • Saituri kirjoitti:

   @rahatloppu: Kyllä, juuri tästä on kyse. Menin satumaisen massiivisesta omaisuudestani lopulta täysin sekaisin, ja kaikki meni. Käytin rahat viinaan ja huoriin. Loput tuhlasin. Nyt aloitetaan nollasta. Onpahan sitten aiheita mistä ammentaa.

   Niille, jotka ovat kovasti huolissaan siitä, että kirja ja sijoitukset ovat tuoneet minulle järjettömän suuria määriä pätäkkää voivat huokaista helpotuksesta. Voin paljastaa shokkiyllätyksen. Esimerkiksi P.Ohatta ja Downshiftaaminen -sivustojen vetäjät ovat minua edellä omaisuudessaan, aika paljonkin. Oma tahtini on erinomaisen hyvä, mutta ei supernopea. Ei tarvitse ollakaan, kunhan suunta on oikea. Tässä ei ole kyse kisasta mihinkään suuntaan muuta kuin itsensä kanssa. Saiturissa ei ole kyse valtavilla rahamäärillä pröystäilystä, vaan kyse on elämisen arvoisen elämän luomisesta, jossa taloudenhallinta toimii merkittävänä tukena. Kertyvä omaisuus siinä sivussa auttaa asiassa merkittävästi, mutta on vain yksi tekijä muiden joukossa.

 7. mami kirjoitti:

  Aloitin blogisi lukemisen vahingossa vuosia sitten, kun etsin netistä vinkkejä oman talouteni hoitoon. Paljon olen oppinut. Rahan merkitys minulle on muuttunut matkan varrella, osin juuri kirjoitustesi ansiosta. Voi olla kliseisesti sanottu, mutta ainakin minun ja perheeni elämää olet ”koskettanut”. Kiitos ja kiva jos saan vielä jatkossakin lukea blogiasi.

  • Saituri kirjoitti:

   @mami: Vahingossa tänne taitaa suurin osa ensiksi eksyäkin :D Mutta kiva, että eksyvät ja eksyit. Ei tuo ”koskettaminen” minusta mitenkään kliseisesti ole sanottu, jos se on totta. On energisoivaa kuulla, että toiminnalla on kauaskantoisia positiivisia ja ennen kaikkea toimintaan aktivoivia vaikutuksia.

 8. Vapaa Mies kirjoitti:

  Moro Saituri,
  Kiitos blogistasi, olen seurannut sitä jo monta vuotta kuten myös KTR:n blogia. Olette tämän ”blogi-genren” suomalaiset tiennäyttäjät. Olette inspiroineet monia, ja varmasti saaneet hyvää aikaiseksi.

  Ymmärrän, että jossain kohtaa tulee hetki, jolloin tuntuu, että tästä aiheesta on kaikki sanottu. Olen myös lukenut kirjanne, ja sen sisältö oli juuri sitä mitä odotinkin, hyvä niin. Vaikea siis antaa neuvoja, mihin suuntaan sinun pitäisi seuraavaksi lähteä. Tsemppiä jatkoon!

  • Saituri kirjoitti:

   @Vapaa Mies: Mukavaa kuulla, että pitkän linjan seuraajia on runsaasti edelleen mukana! Jo tuolloin alkuaikana, mutta edelleenkin ihmetytti, että sellaista pro- tai semipro -muotoista blogitusta ei Suomessa hirveästi ole. Jonkin verran kehitystä on tapahtunut, mutta edelleen on tarjonta aika laihaa riippumatta aihepiiristä. Omani on ehkä semipro -asteella. Suuntahan voi tuosta olla ihan kumpaan tahansa, riippuen siitä miten asia kehittyy.

   Ymmärrän myös omalta osaltani sen, että lukijana on vaikea antaa vinkkiä siitä mihin asiaa voisi kehittää. Oikeastaan sen tietää ruudun molemmilla puolilla sitten kun siihen oikeaan lähestymissuuntaan osuu, tarkoituksella tai vahingossa. Jäämme jännäämään.

 9. P.Ohatta kirjoitti:

  Yhdyn edelliseen ja itse olen yksi näistä inspiroituneista.

  Mitä tulee elävän yhteisön rakentamiseen ja hyvään ”pössikseen”, niin luulenpa että ei tuohon vaadita mitään ihmeellistä. Jatkuvuus on kuitenkin erittäin tärkeässä roolissa. Minä, kuten moni muukin, on varmasti ihmetelly, että missä se Saituri luuhaa. Kun sisältöä alkaa ilmestyä säännöllisesti, niin pian kaikki ihmettelijät ovatkin taas koukussa. Artikkelisi herättävät aina keskustelua, joten yksin tapahtuvasta turinoinnista en puhuisi. Jonkun se keskustelu on aloitettava.

  Itse en ole foorumi tyyppiä, mutta ehdottomasti liityn aikaisemmin ehdotetun podcastin kuuntelijoihin.

  Nautin tuottamastasi sisällöstä suuresti. Oman talouden hallintaan kun liittyy niin paljon muutakin kuin säästäminen ja sijoittaminen. Oikeastaanhan kyse on juuri enemmän elämän filosofisesta näkökulmasta, johon tuot mielenkiintoisia ajatuksia ja näitä odotan innolla lisää.

  Toivottavasti motivaatiota alkaa taas löytymään – ja nimenomaan sisäistä sellaista.

 10. Annlake kirjoitti:

  Hei,

  Olen myös pitkäaikaisia blogikirjoituksiesi seuraajia. Olen mielenkiinnolla aina lukenut kaikki postauksesti. Erityisesti nämä filosofiset ja syvälliset pohdinnat versus rahankäyttö ovat mielenkiintoisia. Jatka ihmeessä valitsemallsi tiellä, vaikka välillä usko horjuu. Tiedän myös ”tyhjiön” tunteen isojen projektien jälkeen. Uutta ideaa ja variaatiota vain kehiin jo kirjoittamistasi aiheista (mm. pienimuotoiset luennot/koulutukset hyvä idea).

  Olet hyvällä asialla ja varmasti auttanut monia oman talouden hoidossa ja myöskin niin tärkeiden elämänarvojen pohdinnoissa. Kiitos!

  Hyvää ja rentouttavaa joulunalusaikaa sinulle ja läheisillesi.

  ps. Kirjaasi en vielä ole lukenut, mutta on edelleen must read -listallani. =)

 11. Temppu kirjoitti:

  Moro!

  Voi toimia esim. muistilistana(en halua muistaa aina kaikkea ulkoa), Erittäin hyvänä tiivistelmänä tai tietyt artikkelit suosikkina. Kuten yhdessä keskustelussa mainitsin nimimerkillä Pekka kirjoittaman 2016 haasteesta toimisi tuollaisenaan ikäänkuin voimaannuttavana muistilistana ja tavoitteena pinnistää vähän kykyjään.

  Samoten toimii kirjoittamasi artikkelit ja onhan mukavampaa lukea välillä hyvinkin filosofista tekstiä sen sijaan että lukee teknistä toiminnantäytteistä ei omille kyvyilleen sopivaa luettavaa. Voisin hyödyntää huomattavastikin sivuston aiheita mutta joudun palaamaan taas putkinäköön tässäkin kohtaa eli tunnelia on jäljellä noin 2-4kk, välillä tuli pidennystä joten elämä odottaa. Ajatukset menee jo artikkeleissa mutta toiminta on 4kk jälessä.

 12. Piipoo kirjoitti:

  Minä kiitin kirjasta, luin sen heti ensimmäisenä lainaajana kun kirja saapui kirjastoomme, Sen lukeminen sattui elämässä oikeaan kohtaan, vaikuttaakseen . Eli toimi vastauksena pohdiskeluun, joka tässä vaiheessa elämää oli käynnissä. Olen jo niin vanha ja käsityöläisenä koen tuollaisen tyhjyyden kokemisen valmiuden jälkeen asiaankuuluvana, se on ikäänkuin vuodenajoissa talvi. Monet kasvit tarvitsevat talven ja levon ja tyhjyyden päästäkseen uudistumaan ja kasvamaan. Tottakai se mielelle saattaa olla epämiellyttävää mutta se viriäminen on kutkuttavaa, kun huomaa että jotain uutta saattaisi olla tuloillaan.

  Kirjanne lukeminen sattui minulle sopivaan putkeen: joka oikeastaan alkoi raivauskirjoista – jatkui päätöksentekoon, sitten tämä teidän säästämiskirjanne, joka siis on paljon enemmän kuin säästämistä ja palveli siis käynnissäolevaa elämänmuutosta. Kirjan jälkeen tuli Riittää jo ja muutama muu sitten vastikään Kondo ja Frank Martelan Valonööri. Voisin kuvitella että kohtalo on puuttunut kirjavalintoihini mutta järkevänä tiedän että se on juuri toisinpäin, ihminen hakee sitä mitä tarvitsee.

  Kiitos! Olet vaikuttanut minuun, ja luotan sanoihisi koska itsekin elin sen ajan joka sinuunkin on nuoruudessasi vaikuttanut. Luotan että ajattelet asioita inhimilliseltä pohjalta ja tiedät mikä elämässä on todella tärkeää.

 13. tommi kirjoitti:

  Kiitos hyvästä artikkelista, linkitin!

  Hyvä havainto tuo keskeneräisyyden tarve, voisiko sitä kutsua myös nimillä tarkoituksettomuuden tunne, ”kuolettava ikävystyminen”, sunnuntai-neuroosi, yms. Usein yllättää, että menestyksestä voikin seurata epätoivo, ja välillä toki päinvastoin, ei-menestyvästä elämästä toivo.

  Homeostaasi (jännityksen laukaiseminen, tasapainon saavuttaminen elämässä) ei siis usein tuokaan sitä monien kaipaamaa onnea, vaan onnellisuuteen liittykin se, että oman elämän tavoitteita ei ”ihan vielä” ole saavuttanut. Mikäli saavuttaa kaiken esim. liian helposti jättilottovoitolla, voi seurata eksistentiaalinen ahdistus.

  Tätä samaa usein ison projektin jälkeen kokeneena kiinnostuin Viktor Franklin eksistentiaalianalyysistä / logoterapiafilosofiasta, mihin liittyen heräsi mieleeni kysyä, miten hyvin tunnistat omat elämänarvosi?
  Franklin mukaan tarkoitusta tuo kun toteuttaa omia arvojaan , jotka voi jakaa luoviin arvoihin, elämysarvoihin ja asennearvioihin. Kannattaa tutustua arvojen kirkastamiseen, tai tehdä arvotesti ARVOT PUNTARISSA -blogista ; https://arvoja.wordpress.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *